Przy produkcji żywności również korzysta się z różnego typu maszyn, taśmociągów i innych urządzeń wymagających ciągłego smarowania. Jednak smary i oleje dla przemysłu spożywczego muszą spełniać dodatkowe normy, by były w pełni bezpieczne dla ludzkiego zdrowia. Produkty Nils Polska posiadają certyfikaty potwierdzające możliwość ich zastosowania w takim celu. Jednak warto wiedzieć, jakie dodatkowe kryteria są stosowane wobec środków smarnych przy produkcji żywności.
Kontakt smarów Nils z żywnością, a bezpieczeństwo konsumentów
Maszyny w branży spożywczej wykonywane są w taki sposób, by zminimalizować możliwość przedostania się płynów eksploatacyjnych (w tym także środków smarnych) do produkowanej żywności. Jednak takiego ryzyka nie można w pełni wyeliminować. Zawsze zdarzyć się może niewielka awaria, trudna do wykrycia, powodująca wyciekanie niewielkich ilości olejów na linię produkcyjną. Problem taki będzie trudny do wykrycia, a konsekwencje dla ostatecznych konsumentów mogą okazać się ogromne! Dlatego wprowadzono surowe standardy, które muszą być spełnione przez smary i oleje dla przemysłu spożywczego.
Food Grade i certyfikat NSF H1 dla Nils Polska
Regulacje opracowane w Stanach Zjednoczonych pod nazwą NSF są uznawane obecnie na całym świecie jako obowiązujący standard dla środków smarnych stosowanych przy produkcji żywności. Nils, jak inne firmy produkujące takie środki, spełnia wymagania tej normy, co zostało potwierdzone przez certyfikat NSF. Zgodnie z przepisami, wyróżnia się trzy grupy środków olejów i smarów, które mogą być stosowane w branży spożywczej:
- NSF H1. Ryzyko ich przedostania się do żywności jest najmniejsze, dlatego dopuszcza się stosowanie dodatków i zagęszczaczy dodawanych do wskazanej listy olejów bazowych.
- NSF H2. Standardowe oleje oraz smary, które nie są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Mogą być stosowane jedynie w urządzeniach, gdzie konstrukcyjnie nie ma możliwości przedostania się ich do produkowanego jedzenia lub picia (na przykład silnik napędzający taśmociąg ustawiony poza strefą, gdzie znajdują się składniki lub półprodukty).
- NSF H3. Najbardziej zaostrzone zasady dotyczące środków czyszczących i antykorozyjnych. Są one rozpuszczalne lub jadalne.
W ofercie Nils Polska znaleźć można smary i oleje dla przemysłu spożywczego, spełniające każdą z wyżej wymienionych norm NSF.
Czego dotyczą wymagania NSF H1
W branży spożywczej najważniejsze są oleje i smary NSF H1. Ich skład opiera się głównie na bazie olejów roślinnych, mineralnych (białych), syntetycznych i półsyntetycznych. Jednak muszą one spełniać pewne standardy:
- Obojętny zapach.
- Obojętny smak.
- Obojętny wpływ na fizjologię człowieka.
- Obojętny dla produkowanej żywności.
- Odporny na środki dezynfekcji.
- Odporny na środki czyszczące.
Dzięki temu ich przedostawanie się do żywności w śladowych ilościach nie zmienia smaku, zapachu ani formy jedzenia czy picia. Są one też bezpieczne dla organizmu.
Środki smarne Nils dla przemysłu spożywczego
Nils oferuje wszystkie podstawowe środki smarne stosowane w przemyśle spożywczym. Są to głównie:
- Oleje i smary stopniowo zanikające. Po nałożeniu ich na dany element, rozpuszczalnik wyparowuje, pozostawiając cienki film smarny, zmniejszający tarcie. Jeśli są to oleje głęboko rafinowane i pozbawione smaku (białe), mogą być dopuszczone do produkcji żywności.
- Środki smarne ciekłe Nils. Smary tego typu oparte są na olejach białych i mogą być stosowane w układach centralnego smarowania.
- Emulsje wodno-olejowe, najczęściej oleje roślinne, z dodatkiem emulgatora oraz wody. Stosowane głównie jako środki antyadhezyjne, pozwalające uwolnić wyroby z form.
- Smary plastyczne, oparte na białym oleju z dodatkiem nietoksycznego środka zagęszczającego. Uwalnia on stopniowo olej podczas smarowania.
- Smary stałe w Nils Polska wykorzystywane są głównie jako dodatki do środków smarnych ciekłych i plastycznych. Często zawierają różnego rodzaju żywice.
Szeroka oferta smarów i olejów do zastosowań w przemyśle spożywczym zapewnia odpowiednią konserwację maszyn i zapewnienie im optymalnych warunków pracy.
Smary i oleje dla przemysłu spożywczego: bezpieczeństwo zawsze na pierwszym miejscu
Mamy bardzo prostą filozofię w Nils. Smary i oleje produkowane przez naszą firmę muszą być przede wszystkim bezpieczne. Dlatego w przypadku produkcji żywności, środki smarne spełniają rygorystyczne normy NSF H1. Czy tego typu produkty będą stosowane we wszystkich urządzeniach w fabryce, czy tylko tych mających kontakt z produktami — nie zależy już od nas, a od osób decyzyjnych w danej spółce. Jednak chętnie udzielimy wszystkich potrzebnych informacji i podzielimy się naszym bogatym doświadczeniem w zakresie stosowania środków smarnych w produkcji żywności.